Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutěž Jablonná nad Vltavou 14. 5. 2016

Okrsková soutěž Jablonná nad Vltavou – 14. 5. 2016

Vážení a milí příznivci požárního sportu,
zima nám utekla jako voda, ani jsme se nestačili rozkoukat a dopsat články z konce minulé sezony a už nám začala nová.
Takže abychom učinili historii zadost, poslední kolo Beneligy ve Všechlapech pro nás moc dobře nedopadlo, ještě jsme drželi naději alespoň na patnácté místo celkově, ale to by se klukům z Makova (chtěl jsem napsat makovcům, ale to zase ne) nesmělo dařit a my jsme museli být tak do desátého místa, prostě brát jedenáct a více bodů. No dopadlo to tak, že jsme v kádi nechali koš, ale závit byl na savici. A Dalovy B nás sfouknuly na sedmnácté místo celkově.
Abychom si trošku zvedli sebevědomí, vyrazili jsme tradičně na memoriál do Divišova, samozřejmě nás bylo málo, takže na rozdělovač šel Adam Bečka. Hadice jsme si půjčili od Bukovan, báli jsme se, že nám jako posledně ulítají ozuby a bude to fiasko. První útok nízká třicítka, zaváhání na sání, bouchlo první béčko. Tak jsme si půjčili od Odlochovic další béčko, a že „už si dělají místo na naší mašinu ve vozíku“. Druhý pokus, všechno klaplo, čas 26,97 s a bouchlo druhé béčko, na druhém místě Všechlapy 26,91 s a třetí Načeradec 26,93 s, vyhrály Dalovy. Druhé místo nám uteklo o desetinku! Mno nic, takže to by bylo z konce loňského roku všechno. 
Jak jistě víte, bohužel se s námi rozloučil Honza Bejlek, Svatý Florián ho povolal na poslední útok, takže i letošní okrsek byl takový smutnější, helmy jsme si na památku polepili černou páskou. To kdyby se někdo ptal, proč jsme to tam měli. Ale už i tak je nás málo, mladší členové od nás odcházejí, ale asi to tak má být. Ještě, že z okresu přišlo povolení, aby mohli hostovat i závodníci z jiných okrsků, když u sebe nepoběží. Takže je to jasné, Honza Novák běží za nás, ale stejně nám jeden chybí. Jediný, na koho bylo spolehnutí, byl Franta Hašek, nijak se nevykrucoval a jedině, že na stovku se moc necítí. Aby také ne, skoro v padesáti letech bychom ho nikam nehnali, takže na béčka, Fanda Podroužek dá rozdělovač, Honza Novák se Zdendou proud, a byli bychom sami proti sobě, kdybychom sahali do dokonalého zadku. No, a protože jsou potřeba tři časy stovek, takže já si to pro jistotu také zaběhnu, po devíti letech, dvou dětech a pěti kilech…
Co se týče tréninků, tak jsme tomu moc nedali, jedině v pátek týden před soutěží jsme byli všichni a pak den před soutěží. Ale to tak hezky pršelo, že jsme si jenom dali pořadovku a všechno naložili.
Ráno jsme přijeli do Jablonné, co si pamatuji, tak tam z nás před čtyřmi lety měli srandu, když jsme startovali v elasťácích, ale i tak jsme o prsa vyhráli. Nevím proč, ale tentokrát byla celá soutěž taková uvolněnější, pohodová už od příjezdu až po konečné vyhlášení. Ještě než začaly slavnostní oficiality, tak jsme si dali jedno od cesty, ale nedopil jsem ho, asi nervy… V deset hodin bylo slavnostní otevírání hasičárny, doplněné z naší strany o shánění mundůru pro Honzu, který si ho zapomněl. Poté se zasadila památeční lípa, a hasičárna se otevřela na prohlídku. Jelikož začátek soutěže byl vyhlášen na poledne, resp. začátek prezence, Honza si zajel pro PSII a my jsme si trénovali pořadovku, aby jí Fanda jako velitel moc nesoslonil.
Po nástupu a jsme se dohodli, že si v klidu nejdříve dáme pořadovku, pak si všichni odběhnou stovky a pak teprve přijde čas na královskou disciplínu. Bylo to i tím, že letos přijelo jen sedm sborů. Netvořice nás se slzou v oku opustili, Tisem se nesešla atd. Startovní čísla byla rozlosována již z pátku, měli jsme jedničku, pak domácí Jablonná, pak Neveklov a dál nevím. Takže na pořadovku jsme nastoupili docela pěkně, příchod mohl být lepší, no byly tam drobné chybičky, ale od Martina Kohouta jako hlavního rozhodčího symbolický jeden trestný bod, abychom si to pamatovali. Myslím, že si to budeme pamatovat všichni. 
Ale to jsme se už začali chystat na jednotlivce, nejdřív Zdenda, pak já, Fanda a Honza. Zdenda se prohnal jako vítr, já jak vánek, nemám holt naběháno, zdržení na kladině a na rozdělovači, ale když nemáte svoje stuhy... Fanda to zaběhl parádně a Honza Novák ještě lépe. V součtu kluci dali druhým dobře dvacet vteřin, můj čas by byl jenom zajišťovací. První tři místa jsou naše. Čest všem, kteří si to zaběhli.
Zatímco probíhaly stovky, rozebírali jsme první poslední a klábosili s místními („zavolej nám maminku, potřebujeme jí něco říct…“). Ale pomalinku jsme se připravovali i kolem základny. Když všechno bylo hotovo, šup na čáru, na startu jsme zvyklí na něco jiného, ale proč si furt na něco stěžovat. Všechno klaplo, dvanáctka to tam dotlačila, kanystry spadly v čase 26,03 s. Náš rekord s dvanáctkou. To, že jsme jí ještě minulý týden opravovali, přineslo ovoce, pořád bychom na ní blikali stroboskopem, ale hlavně byly nečistoty v plovákové komoře, proto tak zlobila.
Druhá Jablonná to měla lehce nad 40 s, Neveklov sice zapojil všechny hadice, ale jednu nechal na základně, ale byly k vidění pěkné výkony, kluci se snažili, ale bohužel je znát, že nemají naběháno.
Takže bylo rozhodnuto, po loňském neúspěchu jsme opět urvali první místo, jak řekl Pavel, na co jsme sáhli, to se podařilo. Jen mě mrzí, že nebylo žádné ženské družstvo, asi se všude hádají, nebo nevím. Ale i mužských sborů bylo málo, zájem o tento sport opadá, ale jak nové a mladé lidi přitáhnout? Bylo jich tam plno se podívat, ale jen se váleli na trávníku a lemtali pivo.
Takže asi tolik k letošnímu okrsku, pěkná pohodová soutěž, jakou jsme tady dlouho neměli. Co uděláme s okresní? Já bych jel, ale co si budem povídat, na stovce to nevytrhnu. Jedině povolat posily, Kubu, Jardu, Tomáše…? Co vy na to? 
Za měsíc a kousek nám začíná liga, pěkně nočním Křivsoudovem, takže se vrhneme do tréninku, žádné ulejvání!
Že špindlu požárnímu sportu ZDAR JF